Основни грижи

Грижа за очите

Ежедневно оглеждайте очите на кучето – те винаги трябва да са чисти. Почистването на очите става с помощта на чиста кърпичка намокрена с топла вода или специален лосион за почистване на очи. Не се препоръчва използването на памучен тампон, тъй като той оставя влакна. Внимателно почистете ъгълчетата на очите. Ако има засъхнал секрет, намокрете го с топла вода и изчакайте докато се размекне, след което можете да го отстраните. Внимавайте водата да не потече към носа на кучето, тъй като за него би било фатално да вдиша дори и съвсем малко количество вода. Ако забележите, че роговицата е потъмняла, окото постоянно сълзи или се отделя гноен секрет, веднага се обърнете към ветеринар.
Очите на пекинеза имат една особеност – сълзите не изтичат чрез специален канал, а „преливат” през долния клепач и се стичат по козината.Затова ежедневно трябва да се почистват и гънките под очите. Желателно е козината около очите да бъде скъсена или да се събира на „кукуригу”, за да не влиза в очите и да не предизвиква раздразнение.

По време на къпане и други процедури винаги бъдете внимателни в очите на кучето да не попадне вода, шампоан или балсам, тъй като това може да предизвика раздразнение и възпаление.

Грижа за ушите

Веднъж седмично внимателно преглеждайте ушите на своя любимец,следете да не се събира сяра и да няма неприятна миризма. Мръсното ухо често става причина за заболявания, затова изисква особена грижа.
Слуховият канал се почиства със затъпена дървена пръчица с навит на нея памук. С леки въртеливи движения пръчицата се вкарва много внимателно в ушната раковина, но в никакъв случай в дълбочина, тъй като има опастност за увреждане на тъпанчето на ухото.
За почистване на ушната раковина използвайте памучен тампон или марля, потопете в минерално масло или специален препарат за почистване на уши, след което прокарайте внимателно по вътрешната повърхност на ушната раковина и внимателно почистете мръсотията и излишната сяра.

След разходка внимателно преглеждайте ушите за бодли, тревички и други боклуци, тъй като това може да предизвика дразнене, а по-късно инфекция. Ако случайно Вашето куче е било нападнато или се е сбило със друго, задължително проверете ушите след това, тъй като кръвта е идеална питателна среда за бактерии.

Ушите не трябва да се пръскат и намокрят със спирт или други дразнещи разтвори – това е много болезнено и причинява оток на тъканите. Не трябва да допускате попадане на вода в ушите. Ако се притеснявате, че няма да можете да ги опазите по време на къпане, направете тампон от памук и го сложете вътре.

Грижа за козината

Козината на пекинез трябва да се поддържа не само за да има то естетичен вид, но и за доброто здраве на кучето. Ежедневното сресване е задължително,
Колкото по-дълго оставяте без внимание козината, с толкова по-сериозни сплъстявания ще се сблъскате по-късно.
Ако държите на прическата и на дължината на козината и се опитате да разрешите тези сплъстявания ще причините доста болка на Вашия любимец и следващият път ще трябва да се преборите и със страха му от сресванията, тъй като кучето знае вече, че това е болезнено. Ако все пак се е стигнало до сплъстявания има няколко начина за по-безболезненото им премахване. Има специални препарати за по-лесно разресване. Другият вариант е да сложите талк, бебешка пудра или царевично брашно върху сплъстяването и пръстите си и с пръсти да разхлабите сплъстяването, след което продължавате с гребен от вънка на вътре, като държите козината до кожата, за да не скубете силно кучето.

Грижа за ноктите

На всеки 2 седмици преглеждайте ноктите. Ако те са прекалено дълги, могат да се счупят или да се извият навътре, като се впиват във възглавничките. И едното и другото е много болезнено за Вашия любимец.

Ноктите трябва да се режат редовно, особено на петия пръст, тъй като той няма допир със земята и не се изтърква, а когато е дълъг може да се закачи за храст, трева или в къщи за одеяло и да се счупи нокътя в най-добрия случай, или дори пръстчето в по-лошия.
Ако кучето е много активно и постоянно бяга по асфалт, най-вероятно изобщо не трябва да се режат нокти, с изключение на този на петия пръст, тъй като те се изпиляват сами, но все пак ги преглеждайте от време на време.
Във всеки нокът има кръвоносен съд и нерв – живец. При белите нокти ясно се вижда до къде е, но при черните е доста сложно да се определи. Така че ако не сте сигурни, по-добре доверете рязането на специалист. Ако нокътя се среже по-дълбоко, ще потече кръв. В такъв случай сложете антисептичен прах на пръста си и притиснете порязаното място за около 30-60 секунди, ако не помогне, повтаряйте докато спре (може да използвате кислородна вода). Ако след това излизате на разходка, вземете антисептика с Вас, тъй като при търкането на нокътя в асфалта раната може да се отвори и да прокърви отново. Имайте предвид, че ако срежете само крайчето на живеца дори и да има кръв, Вашият любимец няма да забележи това, но ако е по-дълбоко, ще е доста болезнено за него и може за в бъдеще да не дава да му режете ноктите. Затова ако го правите сами, по-добре режете по-малко и от време на време посещавайте специалист, за да отреже нужната дължина.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s