Отглеждане

1. Бъдете последователни и строги. Пекинезът е интелигентно, но непослушно куче. Всеки ден трябва да му показвате кой е господарят в къщата, за да не се опитва да доминира той. Пекинезът много трудно се възпитава, ако в къщата има други породи животни.

2. Сресвайте с четка ежедневно вашият пекинез. Пекинезът има козина, която много лесно се заплита и по тази причини сресването му е задължително.

3. Обмислете дали да не подстрижете пекинезът като бебе, освен ако не е предназначен за изложби. Късата козина не се заплита и не е необходимо да е решите всекидневно. Късата козина ще ви помогне по-лесно да почиствате дома си, когато пекинезът си сменя козината.

4. Почиствайте ушите на кучето ежедневно. Почиствайте и гънките по лицето, за да предотвратите появата на гъбични инфекции, също така почиствайте и замърсяванията от порите около очите.

5. Разхождайте вашето куче и му осигурете различни игри. Пекинезите са подходящи за отглеждане в апартамент, но те също се нуждаят от упражнения и разходки.

6. Внимавайте да не получи топлинен удар вашето куче. Заради гъстата си козина пекинезът може лесно да прегрее. Намалете неговата активност и му осигурете достъп до вода, при съмнение за топлинен шок.

7. Предпазвайте вашето куче от рискове за неговото здраве. За породата Пекинез са характерни очни и гръбначни заболявания. Предпазвайте ги от груби игри и удари по главата, защото техните очи могат лесно да изпаднат.

РАЗХОДКИТЕ

За разходките на кучетата се приказват много глупости. Повечето хора разхождат самите себе си много по-вече от кучето, когато се шляят из града, за да разглеждат витрините или пък докато вечер обиколят два пъти квартала. Ако не можете да дадете на кучето си разходки, то можете да го пускате да се забавлява в градината при хубаво време.
Много хора, доста от тях по-възрастни, които трябва да се грижат за собственото си здраве, се превръщат в мъченици, като разхождат кучетата си при всякакво време. Правете най-доброто по силите си за вашия любимец и той няма да ви се сърди, че е пропуснал уханието на природата. кучетата бързо свикват с даден режим, когато не познават друг. Разходките имат две страни. Съществува жизнено важното движение, необходимо, за да бъде кучето в добро здраве, и онова допълнително раздвижване, което доставя на кучето, и може би на стопанина, удоволствие, но което не е необходимост. Първото трябва да бъде осигурявано, а второто не е задължително. кучето бързо улавя настроенията на стопанина си и понякога не моли за разходва, ако мисли, че стопанинът е твърде разтревожен или зает, за да излиза. И най-малкият знак за промяна в разположението на собственика обаче, и кучето е в очакване и готово за забавление. Удоволствие е да имаш интелигентно куче!
Определени кучета имат нужда да следват господаря или господарката си, докато последните се движат пеш или на кон мили наред, всеки ден (или дори да се движат след кола, ако са правилно научени да не излизат от банкета).
Има кучета, които никога не стоят на едно място и постоянно молят да бъдат изведени. Те са уморителни за един зает стопанин, и все пак няма определена порода, за която твърдо да се заяви, че има нужда от „тонове“ движение.
Всичко зависи от индивидуалната природа на конкретното куче. Също така зависи и от първоначалното обучение, когато кучето е дошло най-напред в дома ви. В началото може да сте толкова развълнувани от факта, че имате куче, че да го извеждате ежедневно на дълги разходки. кучето изпитва удоволствие и започва да свиква с този режим. С изчерпването на ентусиазма на собственика обаче, кучето започва да получава все по-малко движение и така опашката му увисва и именно затова кучето започва да разкъсва предмети и става проблемно за гледане. кучетата са „традиционалисти“, така че започнете по начина, по който наистина мислите да продължите, и не се увличайте в началото от ентусиазъм, за който няма надежда да поддържате.
Ако сте възрастни или страдате от някакво неразположение, това не означава, че не може да имате куче. Просто трябва да бъдете изключително внимателни какъв тип куче си избирате, ако имате телесен недостатък. Добре е да си купите малко куче „играчка“, за предпочитане по-възрастно куче вместо пале. Ако е възможно, изберете някое, което навярно ще харесва да гони топки за упражнение. Йоркширските териери имат „спортни натури“ и биха връщали топката толкова дълго, колкото ви се иска да им я хвърляте.

КЪПАНЕ

Не съществува изрично правило колко често да се къпе едно куче. Добрата баня веднъж месечно с качествен кучешки сапун подпомага кръвообращението и смяната на остарялата козина. Ако обаче куче ви изглежда със здрава козина и чисто, няма защо да се тревожите. В случай, че кучето понамирисва или се чеше, или пък козината му пада прекомерно много, изкъпете го. когато козината е чиста и лъскава и редовно вчесвате кучето, не е нужно да го къпете повече от веднъж на три месеца.
Къпането прави козината по-мека и и отнема естествените мазнини, но търкането при подсушаването на кучето и свалянето на старата козина компенсират това. Винаги използувайте качествен кучешки шампоан. Съществуват много марки, а резултатът трябва да е едно симпатично, добре ухаещо, чисто куче.
Къпането в морето не е добро за кучешката козина и често предизвиква екзема. Оставете го да се къпе ако иска, но след това го пъхнете във ваната и отмийте солта с топла вода преди да го подсушите.

УШИ

Много хора бъркат в ушите на кучетата си с клечки за уши поради погрешното убеждение, че вътрешното ухо трябва редовно да бъде почиствано. Това е погрешно. Много по-безопасно е в ухото да се инжектира малко затоплено олио или пък капки за уши. В такъв случай ушната кал се „смазва“ и излиза, когато кучето тръска ухото си.
Външното ухо трябва винаги трябва да е чисто от кафяви секрети, които означават ушни проблеми, но обикновено от заразен, а не паразитен характер. капките за уши с антибиотик следва да разрешат този проблем.
Ако кучето държи главата си на една страна или я тръска или чеше, потърсете съвета на специалист.
Никога не допускайте във вътрешното ухо да попадне сапун или вода. запушете ухото с медицински памук преди да третирате външната му част.

ПОДРЯЗВАНЕ НА НОКТИТЕ

Повечето кучета, които редовно се разхождат по пътищата, изискват малко внимание към ноктите. кучета, които се разхождат главно по трева, обаче, наистина имат нужда ноктите им да бъдат подрязвани около веднъж месечно. Подрязването трябва да бъде правено от специалист или вкъщи с подходящи клещи за нокти. Никога не трябва да се опитвате да
го правите с обикновени ножици. Нокътят може да се счупи и да причини на кучето неописуема болка.
Дължината на ноктите варира в широки граници в зависимост от породата, а също и между кучетата от една и съща порода.
При белите нокти живецът лесно се забелязва и нокътят може да бъде подрязан на разстояние от живеца до около еднашеста от инча. Ако кучето трепне, не режете ноктите толкова къси. При счупен или разцепен нокът, обвийте нокътя с анкерпласт и той скоро ще се оправи.

ЛОШИ МИРИЗМИ

Кучето, което мирише или има лош дъх, е едно не особено приятно същество. Отговорност на стопанина е кучето да е чисто и приятно ухаещо.Развалените зъби и натрупването на зъбен камък могат да причинят лош дъх. затова зъбите трябва често да се проверяват.
Също така трябва от време на време да миете устата на кучето си. Помислете за храната и също нечистотиите, които то докосва с устните си.
Течността от препълнените анални жлези придава на кучето ужасна миризма. Ако това е причината, заведете кучето за изстискване при ветеринарен лекар.
Събирането на газове се причинява от твърде мазната диета коригирайте това, и край на един от източниците на кучешки миризми.
Урината на мъжките кучета мирише повече от тази на женските измийте кучето с добър кучешки сапун, и край на тази миризма.
Витамин А в големи количества в продължение на няколко седмици подпомага храносмилането и намалява риска от събиране на газове.
какъвто и да е секрет от влагалището на женското куче мирише ужасно и изисква незабавно внимание.
Някои кожни болести, като например крастата, имат ужасна миризма. Прегледайте кучето за оголени участъци, ако случаят е такъв.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s